Hjärngympa och kroppsmedvetenhet.

Vinter är verkligen min sämsta årstid, och för att inte ännu en gång skriva en bister inledning om vad hemskt det är med kyla, mörker och is, så kommer här en perfekt vinterövning direkt:

Den går ut på att du rider längs med spåret i vänster varv eller längs en väg. Flytta först hästens bakdel undan höger skänkel, så den kommer innanför spåret och så att hästen gör en skänkelvikning längs spåret några steg (1). Flytta sedan in hästens framdel, undan för höger skänkel så att den kommer framför bakdelen och hästen går rakriktad innanför spåret (2). Flytta sedan tillbaka hästens bakdel till spåret, undan vänster skänkel så den går några steg skänkelvikning med bakdelen på spåret och framdelen innanför spåret (3). Flytta sedan framdelen till spåret, undan vänster skänkel, så hästen går rakriktad på spåret igen. (4)

Sen gör du såklart samma sak åt andra hållet, och varierar och anpassar övningen så att den passar dig och din häst. Viktigt att tänka på när man tränar förflyttningar är att behålla jämvikt under sittbenen och i stigbyglarna. Jag brukar be mina elever att inte tänka att det ska flytta hästen genom att “trycka” den åt sidan utan genom att vrida sin egen kropp. Vrida svanskotan åt vänster för att flytta bakdelen åt vänster och vrida blygdbenet åt vänster för att flytta framdelen åt vänster. På så vis kan vi sitta kvar i balans och tillåta hästen att kliva dit vi vill, istället för att vi tappar och tar hästens balans och den snarare “faller” åt rätt håll. Lägg även märke till om något håll är svårare samt om du gör lika dant med din kropp åt båda hållen.

Kom även ihåg att detta är hjärngympa för båda häst och ryttare så var förlåtande om någon av er tappar fokus, ta ett djupt andetag och prova igen.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene