Balansandning

Att koncentrera sig på sin andning och att andas medvetet påverkar både oss och hästarna otroligt mycket. Det förmedlar lugn, koncentration och närvaro till din häst, hjälper dina muskler att syresätta sig och bidrar både till ökad rörlighet, men också stabilitet. Det går att andas på massor av sätt och hur du andas och “bör” andas kan, på detaljnivå, skilja sig en del beroende på syfte, utgångsläge och situation. Men kortfattat brukar andningen bli mer givande om du tänker att du ska lukta på omgivningen, att du ska känna alla dofter omkring dig och inte skynda dig när du dra in och ut luften utan tänka att du ska hinna känna in alla luft medans du gradvis fyller dina lungor.

Uttrycket att “balansandas” har för mig två grundläggande betydelser. Dels tanken av att vi vill behålla den medvetna andningen i alla moment för att kunna hålla balansen. Jag brukar tänka mig en bild av att jag rider i vatten där hästen och nästan hela min kropp är under vatten. Vattenytan går ungefär upp till mitten av revbenen eller upp till mina armhålor. Jag tänker mig att mitt huvud och mina axlar är det enda som syns ovanför vattenytan, ungefär som en boj. För att inte tippa och behålla oss flytande behöver jag medvetet fylla mina lungor med lika mycket luft och sitta mitt över min häst.

Den andra betydelsen är ett sätt att hjälp en sitta rakt när vi ska svänga. När vi rider på volt eller svänger är det utmanande att inte luta oss eller hamna i obalans. Om hästen hamnar i obalans och “välter in” för att den går med innerbogen före, så vill vi gärna instinktivt luta oss ut. Det som händer då är att vi blir tyngre på det yttre sittbenen vilket leder till att hästen felroterar sin rygg, blir utåtställd och sen välter in ännu mera. I det läget behöver vi oftast rida rakt igen, hitta jämvikten på sittbenen och stapla rätt våra bygglossar. Upplevelsen av att hästen välter in kan även komma när vi sitter i jämvikt på sittbenen, och den ställer sig rätt igenom kroppen, men ligger lite i kurvan. I det läget brukar balansandningen vara ett suveränt verktyg. Att hästen ligget lite i svängen beror ofta på att ryttaren blir något lutad innåt, för att avhjälpa det kan du tänka att du andas in mer i din inre lunga. På så vis burkar vi hitta rätt och hamna mitt över hästen vilket ger den möjlighet att använda sitt yttre bakben korrekt och kan balansera sig rätt.

Ett lätt sätt att veta på vilket sätt hästen “välter” på volten när du rider själv är att släppa tyglarna och se hur hästen väljer att ställa sitt huvud och hals. Halsen följer nästan alltid hästens kropp, som om hästen ställer sig rätt i kroppen, kommer troligtvis även huvudet ställa sig åt rätt håll. Om du är osäker finns det säkert en CR-tränare i närheten som kan hjälpa dig.

Trevlig helg!

//Madelene