Tid som måttstock.

Ibland så hör jag folk mäta hur bra en träning eller kurs varit utifrån hur lång tid någonting tagit. Exempelvis; Hen var så fantastisk, hästen som var omöjlig att lasta gick på släpet efter 2 timmar och sen gick den att leda av och på flera gånger. Eller; ja men alla hästar var helt avslappnade och stod och sov i slutet. Även; Efter att hon galopperat i 20 minuter på volten så gick hästen jättefint. Osv. Jag tror ni förstår vad jag menar.

Det man glömmer är att hästarna som stod och sov i slutet av kursen har varit borta hemifrån i flera timmar, det har fått massa nya intryck, börjat bilda flock med de andra hästarna osv. Jag menar såklart inte att det är en dålig sak att hästar står och sover, det är jättebra att det kan hitta lugn på nya platser och en stor anledning till att jag gärna tävlar western första gångerna med en ny häst då det tävlingsdagarna ofta är längre och lugnare så hästen hinner slappna av och bli trygga i den nya miljön. Men är det nödvändigtvis ett bra kriterium för om det som instruktören lärde ut var bra?

Är det så att bara för att hästen som vanligtvis galopperas i 3 minuter efter 20 minuter blivit så trött att den inte längre orkade försöka förklara för sin ryttare att ryttaren gjorde fel, eller att den efter upprepade dragningar i munnen eller hårda tag inte längre orkade säga emot, ett bevis på att ryttaren gjort rätt?

Gällande släpet så är min upplevelse att det tar tid, ofta minst en timme att lasta en häst som inte vill eller vågar gå på, särskilt om de varit med om nått traumatiskt. Oavsett om den blir slagen, mutad eller på annat sätt övertalad om att gå in. Jag menar alltså inte att den som lastade hästen på två timmar gjorde fel, jag ifrågasätter dock om träningspassets längd har så mycket med metodens kvalité att göra.

Tid är konkret och något som vi alla kan relatera till och jag tror det är därför vi gärna använder det som lovord när vi ska berätta om en tränare vi gillar. Och det behöver som sagt inte vara dåligt, men jag tror vi alla skulle gynnas av att fundera på om det verkligen är en garanti för om träningen var lyckad och vad mer vi behöver veta för att bilda oss en uppfattning. Ytligare en aspekt är att hästar, mest troligt, inte upplever tid som vi och lever i nuet. Här kommer därför några exempel på sånt som jag tycker är mer relevant än hur lång tid saker tog; Var hästen stressad, avstängd eller nöjd under och efter träningen? Blev hästen bestraffad för sånt den inte förstod eller fanns det tydliga ramar? Fick hästen mer beröm än bestraffning? Blev hästen övertygad eller övertalad om att utföra uppgiften? Användes det minsta hjälparna, eller tog tränaren/ryttaren i, i onödan? Blev hästen och ryttaren stärkt av träningen, både mentalt och fysiskt, eller åkte de hem och kände sig dåliga/misslyckade/missuppfattade? Hade alla inblandade roligt?

Hur skulle ni beskriva den bästa träning/kurs ni varit på, om ni inte skulle använda tid som måttstock?

Trevlig helg!

//Madelene Libonius