Vårat stallbygge, del 1 – Sadelkammaren

Den 12 november 2018 skrev vi papper på våran alldeles egna gård. En för mig livslång dröm som gick i uppfyllelse. Ca 2 timmar efter kontraktsskrivningen sparade jag bilder på den gröna färgen jag nu har i min sadelkammare. Sen dess har jag vetat vad jag kämpade emot. När vi började renovera den nästan fallfärdiga ladan som nu är mitt stall hade vi inte en aning om vilket projekt det skulle bli. Vad jag räknade med skulle ta max ett halvår tog totalt nästan 14 månader, med dagligt slit. Men nu är vi i mål! Lite småfix finns allt att göra fortfarande, men stallet är i bruk och min mossgröna färg har hunnit mottagit många komplimanger från besökare. Här kommer lite bilder som berättar vad vi gjort.

Ett stuprör hade gått sönder lååångt innan vi köpte gården, och byggtrimmet som väggarna och stommen i den gamla ladugårdsdelen bestod av hade ruttnat. Det blev det största projektet att ta itu med.

Steg ett var att riva; väggar, tak och golv. Under ca 6 månader stod hela sadelkammaren på “stämp”.

Sen skulle det grävas ut och gjutas, först en grov kantbalk och sedan en platta. Vi gjöt med en traktor-tombola. När cementen härdat kunde vi äntligen böja mura upp väggarna. Det gick på rätt fort och äntligen började man se resultat. Att riva, gräva, gjuta och dylikt var mycket jobbigare och eftersom att det knappt syns kändes det i perioder väldigt otacksamt och jobbigt.

Resten kändes enkel, regal upp taket och golvet för logen ovanpå. Regla väggar, dra el, isolera, sätta upp skivor, spackla och som belöning fick jag äntligen börja måla med färgen jag läntat efter i ett och etthalvt år.

Resultatet!

Vi har även bygg boxar, spolspilta och ligghall, men det får komma i ett eget inlägg.

//Madelene