Veckans övning v. 26

En bra start kan göra ett helt ridpass. Är vi redan från början samspelta och överens med våra hästar ökar förutsättningarna för en lyckad träning tillsammans, därför går veckans övning ut på att kunna sitta upp på hästen oavsett var ni befinner er och utan att den går iväg.

Jag har ridit in en del hästar sista tiden och är redan från början väldigt noggrann med att hästen ska stå still och vara bekväm vid uppsittning. Jag vill att hästen ska vara med på hela processen och inte känna sig trängd eller tvingad, samtidigt vill jag att den står stilla och väntar tills jag är kommit upp och ber den gå. Jag använder alltid en pall vid uppsittning för att spara på hästens kropp, och rekommenderar alla att göra det.

Jag vill att mina hästar ska kunna säga nej och visa om någonting inte känns bra, därför bestraffar jag inte en häst som går undan när jag ska sitta upp. Min upplevelse är att hästarna i början kan gå undan från pallen av flera skäl, oftast för att de inte förstår eller vet vad de ska göra. Oftast när vi tränar hästarna på nya saker vill vi att det rör sig, därför känns det naturligt att det tror att det ska göra det även när vi kommer med pallen. Självklart kan fallet även vara att den inte vill bli riden, men jag anser inte att lösningen på det är att skälla på den. Om så är fallet tar jag mig en ordentlig funderare över varför och anpassar sedan träningen så att hästen ska trivas med att bära ryttare. När en häst går undan från pallen i utbildningsfasen följer jag helt enkelt efter den med pallen. När den stannar berömmer jag. Sedan ställer jag mig på pallen och om hästen går undan igen kliver jag ner och följer efter den tills den stannar igen och berömmer. Hästarna brukar då snabbt förstå att vi vill att de står still. Om den går undan efter att den lärt sig stå still, låter jag bli att sitta upp. De har endast hänt enstaka gånger med de hästar jag tränar ofta och varje gång har det funnits ett skäl. En gång hade sadeln hamnat tokigt, en gång visade hästen hälta och en gång upptäckte vi senare kolikkänningar. Jag är väldigt glad över att mina hästar kunde visa detta innan jag satt upp, och jag har hitintills aldrig varit med om en häst som inte vill bli riden utan anledning.

En annan sak som är smidig att lära hästen är att själv kunna ställa upp vid pallen, detta är framförallt smidigt om man gått av i skogen och behöver ta hjälp av en stubbe eller en sten för att gå upp. Jag arbetar då med 4 kommandon- undan för yttertygeln, följa inner tygeln, framåt och bakåt. Jag brukar börja med att lära hästen framåt och bakåt, det kommer oftast helt automatiskt om den är tränad i töm. Annars lär jag den det genom att stå vid bogen och backa genom att försiktigt sträcka båda tyglarna och be den backa. Jag burkar även lära in röstkommandot “backa” och tar hjälp av det för att det ska bli tydligt. Sen släpper jag trycket i tyglarna och smackar för att hästen ska gå några steg rakt framåt. Det kan vara lite ovant för den att gå rakt framåt när vi står vid bogen, men med mycket beröm brukar de lära sig fort. Sen, fortfarande placerad vid hästens bog, sträcker jag försiktigt yttertygeln och smackar tills hästen flyttar sin bakdel emot mig. Detta är bra att börja med utan pallen då hästarna oftast vill flytta framdelen i början. Då följer jag bara med tills den flyttar bakdelen och berömmer. Jag brukar försöka sträcka tygen bakåt, har man en westernsadel med horn är det perfekt att lägga tygeln runt hornet. Sen sträcker jag innertygeln och lär hästen att den ska gå med framdelen ett steg emot mig.

Kom ihåg att träna från båda hållen och beröm mycket.

Trevlig helg!

//Madelene