Hur är det att vara häst under dig?

Tycker våra hästar om att finnas i vår närvaro? Jag lyssnade på en podd i veckan där en av tjejerna hade fått en tänkvärd fråga av en instruktör under ett ridpass: Hur känns det att vara häst under dig just nu?

Jag tycker om den frågan väldigt mycket.

Hur Känns Det Att Vara Häst Under Mig Just Nu?

Hästarna beröms kanske när de genomför något som vi som ryttare önskar. Men hur är det i rörelsen eller i obalansen att vara häst under oss?

Om du är en person som redan analyserar din ridning och din position som ryttare så har denna tanke säkert redan funnits med dig.

Om du inte tänk denna tanke. Varför inte?

Jag känner att jag funnit en väg som lär mig hästens rörelse och hur jag kan följa den eller många gånger bara mjukt förändra den.

Lite som när jag i skolan läste om luftströmmarna i en bro. Har du tänkt på det? Varje bro som du kör över med bilen har som olika hål formade i sig där luften ska kunna komma igenom. Annars skulle bron vobbla sönder om det blir storm.

Det fasta föremålet måste kunna ta emot strömmarna av luft för att inte slitas ned av dem.

När vi sitter på en häst som har rörelse som kan vi inte sitta stilla eller klämma med knäna. Det hämmar hästens rörelse.

Vi kan istället röra oss med hästen och förändra vår rörelse för att ändra dennes.

Så hur känns det att vara häst under dig?

Skänker du i rätt timing? När hästen har sitt yttre bakben i luften? Det är bara då som den kan länga sitt steg eller fatta galopp.

Eller sitter du och skänklar i varje steg? Gör hästen trött…eller görle som vi säger här i Hälsingland… i sin sidor och dig själv trött och frustrerad på att inte få gensvar på dina hjälper.

Rör du dina ben med varannan sida i taget i skritt och trav eller sitter du och juckar fram och tillbaka med höften i varje steg och skjuter hästen ur balans?

Mycket bra fråga det där.

Hur känns det att vara häst under dig just nu?

Väcker mycket tankar och kan öppna många nya vägar för oss.

Ta med den frågan. Och har du funderingar som vi kan svara på så finns vi här.

Hoppas att ni alla får en riktigt fin midsommar och ta hand om er♡