I vardagen

Att umgås med hästen är som vi alla vet så mycket mer än ridning och att vara hästägare har sina förpliktelser. Att kunna vara en trygg och rättvis ledare som tar ansvar för säkerheten för hästen, sig själv och allt och alla runt omkring anser jag är viktigt!

Hemma hos mig har jag lösdrift med två flockar, en med mina egna samt inackorderingar och en med tränings- och försäljningshästar. Det är blandat ston och valacker i båda hagarna och det har gått fint i alla år hittills.
Jag har ett litet stall med några boxar men det finns inget jätteutrymme för att göra iordning hästarna där inne, framför allt inte om det är flera som ska vara där samtidigt, så alla borstar sina hästar och förbereder dem utanför stallet.

Personligen känner jag ett litet motstånd till att binda upp hästar, framför allt innan jag känner dem. Har ofta unghästar i träning också och vill inte för både min och deras säkerhet att de ska hamna i känslan av att de är fast och få panik. Därför får de fort lära sig att stå stilla utanför stallet mer eller mindre lösa, frihet under ansvar.

Mitt tillvägagångssätt går ut på att hästen får beröm när den står stilla i form av ord, lugn energi och en godisbit. Börjar de röra på sig när jag t.ex. borstar fortsätter jag att borsta och hålla min position men låter dem gå på en liten volt runt mig. När de stannar berömmer jag, slutar att borsta och ger dem en klapp och ibland en godis. Tar sedan med mig hästen tillbaka till utgångsplatsen och fortsätter att borsta. Detta upprepas så ofta som det behövs, och har man en unghäst kan detta med fördel göras i paddock/inramad yta till att börja med.

Hästens personlighet spelar givetvis in hur mycket jag kan tillåta, är de väldigt buffliga eller ofokuserade så får de flytta sig snabbare o då framför allt bakdelen, är de av den rädda/osäkra typen så räcker det oftast med att bara hålla positionen och fortsätta borsta.
Detta gäller även när man kommer till att lyfta hovar, sadla och dra sadelgjorden, men då har de förhoppningsvis redan lärt sig att stå stilla så man slipper göra några större grejer med risker för sadeln.

Något jag ser som viktigt är att hästen inte stänger av helt och bara står och går in i sin egna värld, att den inte är delaktig, därför uppmuntrar jag alltid när hästen söker sig till mig och på ett nyfiket sätt är med på vad som händer och vad vi hittar på. Den får komma och prata och lukta, dock inte bitas, bara den inte börjar trampa runt. Något jag också anser viktigt är att den inte äter eller letar mat på backen, då är risken större att den promenerar iväg för att hitta fler mumsiga strån, jag vill att den ska vara fokuserad på mig och det vi gör.

Mitt mål är att hästen ska kunna stå helt stilla under tiden jag borstar, fixar med hovarna, sadlar och tränsar utan att jag behöver hålla i grimskaft eller ens ha grimma på den.

Något som är bra att tänka på som människa är att vara närvarande med hästen medans man håller på med den, att använda tiden till att släppa stressen och försöka vara här och nu, att känna in vart både du och hästen är energimässigt.

Min upplevelse är att har hästen lärt sig stå stilla och vara delaktig med ett frihetstänk så är det senare inga bekymmer att binda upp den vid behov, så som vid t.ex. skoning.