Lasta – Veckans övning v.8

Här kommer en förberedande övning inför lastning.

Lastning kan se olika ut. Lasta som ensam person eller med medhjälpare. Oavsett handlar lastning om trygghet inför mindre utrymme och för personen som ledare.

Att träna lastning kan vara lite krångligt vissa gånger. Men om vi vill iväg på roliga träningar eller behöver resa till veterinären i värsta fall så kommer vi vara tacksamma att vi la några extra timmar på att ge hästen en chans till att känna trygghet inför att åka transport.

Om vi är konsekventa i våra signaler så ger vi hästen trygghet i dem och detta föder trygghet inför situationen i sig. Då spelar det ingen roll om vi är på väg in i en transport eller om det är ett pass på banan. Hästen känner igen signalerna.

Jojo kallar jag denna övning.

Innan vi börjar bestämmer vi oss för ljudsignal vid Start och Stopp.

Det är förvånansvärt många som inte har det. Jag har frågat ryttare vad de har för läte vid Start t.ex. och kanske fått svaret att det är olika varje gång. Ibland “kom då” ,ibland en smackning och ibland inget alls men istället drar man i grimskaftet.

Det blir lättare om vi är konsekventa med detta. Helst när vi tränar hästar för hand som vid lastning.

Vi börjar med att ha hästen I grimma och grimskaft på bar mark. Vi tar i grimskaftet med endast tumme och pekfinger när vi ger hästen Start signalen (i mitt fall en smackning) samtidigt som vi själva rör oss i den riktning vi vill.

Vi behöver inte mer styrka än tumme och pekfinger i många fall i detta skede av träningen.

När vi tränar lastning så har jag upplevt många gånger att en någon drar i hästen och vill ha in den i transporten men faktiskt själva står i vägen så hästen stannar. Mer vanligt än ovanligt.

Vi går fram några steg och ger Stopp signalen samtidigt som vi tänker på att sträcka på vår kropp och stanna tydligt med benen.

Detta blir vår del i in-lastningen.

Sedan. Om du Backar ut din häst ur transporten, så behöver vi förbereda den på detta.

Har du tänkt på vilka signaler du ger din häst när du backar?

Om vi smackar när vi vill att hästen går framåt, så smackar du väl inte när du ber den backa?

Det blir förvirrande!

Vi kan betinga hästen. Göra lätet samtidigt som vi petar den snällt på bogen tills den tar ett steg bakåt.

Efter träning så kan vi bara göra lätet utan att pressa på bogen och lätt lasta ur den från avstånd. Om vi t.ex. behöver öppna bommen bakom den.

Jag skakar lätt på grimskaftet vid ryggning ur transporten för då kan jag använda den signalen även när jag longerar och vill rygga från avstånd.

Tydligt! Och Mycket smidigt att ha till hands!

Stort lycka till!

Vill poängtera: Detta är 1 vis att förbereda lastning. Kanske passar det er? Kanske har ni tips att dela till andra som tränar lastning just nu?