Att promenera med sin häst.

Att ta promenader med sin häst, visst är det lite tabu?

Jag går gärna promenader med mina hästar, men jag pratar inte gärna om det. Upplever att folk höjer lite på ögonbrynen åt det, tycker att det är lite löjligt.

Men jag tycker att det finns många fördelar med att promenera ute i naturen med sin häst. Det är ett bra alternativ till annan avsutten träning som tömkörning och longering. Du tränar dessutom din egen kondition, styrka och koordination när du är ute och går eller joggar med hästen. Ett annat plus är att du kan bygga på din och hästens relation och lägga in nyttiga avsuttna ledövningar.

Den naturliga ojämnheten i skogen, på stigar eller skogsväg ger positiva effekter för din häst: det ökar blodcirkulationen, motverkar spänningar och är bra för hästens muskler, senor, leder och ligament. Dessutom får hästen mental stimulans då den behöver tänka på var den sätter ner sina hovar. Därför är promenader en bra aktivitet att lägga in under aktiv vila. Framförallt denna milda vinter med tillhörande lera i hagarna gör ju att hästarna rör sig mindre i hagarna och därför kan ha stor nytta av att få komma ut lite extra.

Hur gör du? Promenerar du med din häst?