Veckans övning v2

Det är inte direkt någon varga-vinter i år, här växlar det mellan stelfrusna eller halvdränkta ridbanor. Därför tänker jag att det passa bra med en övning som med fördel görs i skritt. Det går ut på att du ställer koner längs medellinjen, runt 8-10 meter emellan. (Självklart kan avståndet anpassas till just din häst.) Du vänder sedan upp rätt nära konerna, rakriktar hästen med konerna på höger sidan. När du passerat första konen gör du en sidförflyttning/skänkelvikning åt höger så du har lika långt avstånd till konerna, som nu är på din vänstra sida, som du hade när du började och de var på den högra sidan. Och så fortsätter du göra sidförflyttning så att du rider slalom mellan konerna, men hästen ska hela tiden vara rakriktad. Lägg märke till om något håll är lättare att flytta åt och om du gör någonting annorlunda åt de ena hållet.

Långt ifrån den vackraste av bilder, men jag hoppas ni förstå hur jag menar.

Anpassa förflyttningen efter din hästs utbildningsnivå och dagsform. En mer erfaren häst orkar behålla bärigheten trots att den kliver över ordentligt åt sidan, och kan alltså ta färre steg i skänkelvikning för att komma till andra sidan, än en mer oerfaren häst.

När ni testat någon gång är det dags att börja med själva övningen. Det går ut på att ta lika många steg i skänkelvikning/sidförflyttning vid varje förflyttningen. Om det tex tar tre steg där hästen gör en skänkelvikning/sidförflyttning åt höger ska det alltså ta lika många steg till vänster, och det är lättare sagt än gjort. Men ett fantastiskt bra sätt att se till att hästen använder kroppen liksidigt. Var noga med din egen sits, du ska inte luta dig åt något håll utan sitta mitt över hästen, rakriktad och i jämvikt.

Ett riktigt bra tips är att testa själv på marken i samband med att du ställer fram konerna. Testa om det går lika lätt åt båda hållen och lägg märke till om det går enklare att utföra övningen i balans om du aktiverar dina magmuskler, vinklar in bäckenet något och lyfter benen med lite mer böj i knäna. Det är precis dit vi vill guida hästen, och jag upplever att det är mycket enklare att behålla balansen om jag koncentrerade mig på det. Eftersom att vi vill hjälpa hästen att hitta rätt hålling och aktivering gäller det att vara inkännande, det är mycket bättre att den får ta ett eller två steg extra i förflyttningen (så att den inte behöver kliva över så mycket) i balans än forcera fram nått som den inte har tillräckligt med styrka eller kroppsmedvetenhet för att klara av.

Det handlar alltså inte om att “se till att hästen flytta undan för skänkeln” utan om att guida den till att utföra övningen i balans så att den själv kommer på att det blir enklare om den använder sin kropp rätt. Och eftersom att hästen är ryttarens spegel så gäller det att vi som ryttare letar efter, och blir trygga i, våran balans och vilka muskler vi fokuserar på att aktivera i våra egna kroppar.

Lycka till!

/Madelene Libonius