Gästbloggare: Lena Danius

Vikten av nyfikenhet

Det jag verkligen gillar med Centrerad Ridning är att man lyfter fram och beskriver olika detaljer i hur jag som ryttare kan använda min kropp. Det i kombination med ett nyfiket förhållningssätt har gett mig många aha-upplevelser och njutbara stunder i ridningen när min häst lätt, lätt gör det jag ber om.  

Jag som gästbloggar heter Lena Danius. Jag har arbetet som ridinstruktör i över 10 år inom klassisk dressyr, markhantering och sitsträning. Jag är en av 5 licensierade instruktörer i Sverige i ”Lätthetens Skola” (Ecolé de Légèreté). Sedan 2018 är jag även instruktör inom Centrerad Ridning. Jag brinner för att förstå, praktisera och lära ut tydlig kommunikation mellan häst och människa både vid markhantering och vid ridning. Du kan läsa mer om mig på min hemsida http://www.ekipage-1.se. 

I veckan när jag var ute och red gjorde jag som vanligt och bad om öppna på grusvägen. Jag la märke till att Yeats var lite långsam (i mitt tycke) i övergången mellan rakt fram och öppna. Jag la också märke till att mina underskänklar tappade kontakten med Yeats sidor, speciellt den yttre. Det kändes som att Yeats tappade samling och tramp i bakdelen varför skiftet mellan rak och öppna blev lite segt och oengagerat. Av någon oklar anledning fick jag då snilleblixten att installera ”ögon” på mina hälar och genast fick jag ett helt annat gensvar från Yeats!

Den här idéen med att sätta ögon på olika kroppsdelar kommer från Centrerad Ridning. Vad de gör är att de sätter fokus på en viss kroppsdel,  i det här fallet båda mina hälar. Effekten för mig var att mina underskänklar låg kvar i en optimal position med lätt kontakt mot Yeats sidor vilket jag tror fick effekten hos Yeats att han fjädrade till med sina bakben, därmed kunde han snabbare följde efter i min rotation från rak till öppna. 

Det spännande med att tänka i bilder är att samtidigt som jag fokuserar på en viss detalj, i de här fallet mina hälar, så engageras den del av hjärnan som ser till helheten. Denna del av vår hjärna vill  integrera och smälta samman och den vill låta saker ske samtidigt. Allt detta gör att jag som ryttare blir tydligare för hästen eftersom hela min kropp säger samma sak samma sak. 

Jag la också märke till att mina tår fick en korrekt position, dvs de pekade framåt istället för att en eller båda pekade lite utåt. Att tårna pekar framåt handlar inte bara om att det ska vara snyggt, det motverkar onödigt slitage på lederna under förutsättning att du kan låta tårna mjukt inta rätt position istället för att tvinga dem dit. För detta behövs rörlighet i höftleden. Höftleden är en kulled och finns det rörlighet här kan du låta din tå och ditt knä rotera både in och ut i förhållande till hästens sida. Här är en länk till en video från Dressage Rider Traning med tips på övningar som kan öka rörligheten kring höftleden: https://youtu.be/ekNVs46WvDA. Det är min erfarenhet att 5-10 min daglig träning med fokus på ökad kroppsmedvetenhet, andning, rörlighet och core-stabilitet gör ridningen roligare. Ju bättre jag blir på att använda min kropp, desto tydligare blir jag för hästen och desto lättare hjälper kan jag ge.