Smidig och stark

Jag funderar lite på vad jag önskar för mig och min häst?

SMIDIGHET och STYRKA är ord som kommer upp i huvudet. Jag vill ju vara smidig för att kunna röra mig som jag vill. Sedan vill jag ha styrka för att orka göra de rörelser som jag är förmögen att utföra.

Jag önskar också att min häst inte känner några spänningar som hämmar den när vi rör oss. Och att den blir stark och kraftfull. Kanske dels för att jag inte ska känna det där samvetet komma krypandes för att hästen bär runt på mig som en hjälte och dels för att den ska… är det bara därför?

För att jag ska kunna be min häst om samspel på olika vis utan att slita på hästens kropp. Den är ju ändå där för min egen tillfredställelse. (Förstå mig nu rätt. Det finns många tankar och åsikter kring detta. Det har även jag. Min egen slutsats har landat på att jag vill samspela med hästen och vill göra det på smidigast och skonsamast vis som jag är förmögen till i stunden.) Så varför inte ge den de bästa förutsättningarna som jag kan när jag tagit valet.

SMIDIGHET då. Här tänker jag att våra kroppar får bli varma, så att vi kan använda kroppen på ett effektivare sätt och såklart att vi inte gör oss illa om vi är lite kalla eller stela för dagen.

Jag vill använda lederna och deras funktion. I rörelse vill jag att lederna ska samverka som vecken på bälgen av ett dragspel. Om hästen travar så rör sig våra höfter, knän, vrister och ryggraden får vara en enda lång enhet. Armbågsleden får röra sig och ge stabilitet åt handen.

Låter detta krångligt? Eller är det lätt att förstå? Det känns krångligare i en text än i tanken.

Jag vill använda min kropp så som den är skapt för rörelse.

Med hästen tränar jag små volter, bommar, halter, ryggningar, olika gångarter, serpentinbågar mm. Allt vi kan tänka oss som gör att vi rör vår och hästens kropp i olika lägen med leder, senor och muskler. Sedan kan vi alltid variera utifrån var vi är idag i vår avslappning och smidighet.

STYRKA känner jag att vi kan utveckla när vi har en tanke på var vi behöver vara avslappnad och var vi vill ha tonus. Hur kan vi bygga styrka då?

Gå in skog och mark. I skritten så använder hästen flest muskelgrupper har jag hört. Jag tänker att vi kan rida, gåmed hästen eller tömköra hästen i detta. Det är inte dumt att gå bredvid, nu och då med våra hästar. Jag tror att det främjar samspelet mellan mig och hästen också.

Att ta till vara på backar uppför och nedför ger oss mycket tror jag. Alla senor, ligament och muskler får nyttjas på ett annat vis när underlaget är lite ojämt och det stärker oss. Nedför får hästen hålla emot med frambenens upphängningsanordning och bakbensapparaten kan nyttja sina leder.

Är det för simpelt och retligt att säga att uppförsbackar främjar påskjut och nedförsbackar främjar samlande rörelse?

Galoppfattningar och förvänd galopp stärker också vår häst.

Vi får arbeta med vår tonus i mage och rygg utan att spänna gluteer eller ta bort någon rörelse för att vi spänner oss. Att ha en tanke på vår andning är ju alltid bra!

Något som jag tror är en viktig del om man vill bygga styrka och behålla smidighet är kontinuitet. KONTINUITET. Jag vet att det satt käppar i hjulet många gånger för mig personligen. Livet kommer mellan planen och vips så är målet lite mer i periferien än i vårt fokus.

Det behöver inte vara hårdhänt arbete. Det behöver vara kontinuerligt arbete.