Tellington TTouch® – The Touch That Teaches

26-29/9 befann jag mig upp i Norrtälje hos Elettra för fyra dagars kurs i Tellington TTouch® med Susanne Salzmann som instruktör och hennes samarbetspartner Ella Paape som assistent.

Det var fantastiska dagar med mycket kunskap och många skratt. Vi var ett härligt gäng med olika bakgrund som fick lära oss om de olika sätten att skapa förutsättningar för att få både hästen och människan i bättre balans både till sinnet och kroppsligen. Det är fantastiskt hur receptiva hästar är och hur lite som krävs för att minska både mentala och fysiska spänningar som påverkar resultatet i inlärnings- och prestationsmässigt.

Det var en salig blandning hästar vi jobbade med som hade olika bagage med sig, både positivt och negativt, och alla visade på fina förändringar till det positiva.

Islandshästen som haft en alldeles för krävande start som ridhäst som fått honom att totalt tappa allt förtroende för människan vilket resulterade i att han hade ett starkt flyktbeteende som gett sig uttryck i att det inte gått att hämta honom i hagen, han har skenat med ryttare och gångarterna har inte varit de mest välseparerade. Efter något år hos nuvarande ägare gick han att hämta i hagen och med tiden gått att sitta på och nu går att ridas, men där grisepassen är det han störtar ner i så fort det lutar det minsta nedåt både med och utan ryttare.

Förändring sågs redan efter första dagen på hans rörelsemönster och det blev mer och mer en bestående förändring ju fler dagar som gick på kursen. Han fick mer och mer förtroende och tillät oss successivt att vara på ställen på honom som han var skeptisk till första dagarna vilket gav ännu mer resultat i hans sinne och rörelsemönster.

Sista dagen fick han även sin ägare på ryggen och han imponerade med att faktiskt skritta i nerförslut och bära sig bättre. Ägaren tyckte han kändes mer stabil och inte så obalanserad som tidigare.

En annan pålle som var imponerande att se var nyaste hästen på gården. En irländsk import som gått som turridningshäst innan han kom till Elettra för ca 1 vecka sedan. Han fick avsluta sin karriär som verksamhetshäst då hans oro och rädsla ständigt ökade och förhoppningsvis trivs han bättre som enmanshäst.

Från att ha varit väldigt skeptisk och inte haft tillit, stått med huvudet högt på helspänn, till att stå med hängande huvud, groggiga ögon och inte velat avsluta beröringen är fantastiskt i mina ögon. Man såg en förändring i hans blick för varje dag och rynkorna kring munnen blev något färre. Det påverkade också hur han rörde sig och det ska bli spännande att få höra hur det går för honom i fortsättningen.

Vi jobbade hästar i alla storlekar, åldrar och med varierande behov. Utöver de två ovan nämna hästarna var även en ridhäst på 1,80, bruksnordis, welsh ponny, shetlandsponnys och mini shettisar, och alla visade på fina resultat utifrån deras respektive utgångsläge och det ska blir mycket intressant att få reda på om ägarna märker någon skillnad uppsuttet och/eller förspänt samt i hanteringen. Gårdens katter och hundar fick även de möjlighet till lite TTouch vilket uppskattades väldigt mycket.

Vad är Tellingtong TTouch®?

Det är en välbeprövad metod framtagen av Linda Tellington-Jones som används för att öka hästens kroppsmedvetenhet, balans, finmotorik, precision, välbefinnande samt psykiska och fysiska hälsa samtidigt som den även stärker relationen mellan häst och människa. (Metoden kan användas på alla levande individer så är inte bara bundet till hästar även om det var det vi jobbade mest med med under dessa fyra dagar). Man aktiverar nerver, fascia och förbättrar blodcirkulationen.

Tellingtonmedtoden för hästar består av olika delar:

TTouch är en mjuk behandlingsmetod som bygger respekt och samarbete. Metoden består av olika beröringstekniker som används för att släppa på fysiska och emotionella spänningar, minska stress, förbättra rörlighet och koordination, samt för att läka skador. Forskning* har gjorts som visat att när TTouch utförs aktiveras hjärnvågorna alfa, beta, delta och theta i båda hjärnhemisfärerna hos både den som blir behandlad och hos den som utför TTouch. Att aktiveringen av hjärnvågorna sker på sådant sätt indikerar en balanserad användning av logik och intuition, och kan liknas vid sinnesstämningen man kan uppnå vid yoga och meditation.
( *Horse 2006 EEG study of equine brainwaves )

Markarbetesövningar/hinder- och ledövningar som är uppbyggda för att öka nervbanorna i hjärnan som leder till ökad villighet till inlärning samt för att förbättra kommunikation, samarbete, koordination och balans hos hästen.

Bodywraps är något som också kan användas som hjälpmedel för att skapa större kroppsmedvetenhet och där med mer balans och bättre koordination. Bodywraps är elastiska lindor som ger ett mjukt och elastiskt tryck och ska inte lindas hårt utan mer bara påminna kroppen om olika kroppsdelar. Vi lekte med bandagen på hästarna under helgen, men jag har tidigare i somras även haft dem på mig själv när jag ridit och det var en häftig upplevelse, jag ville inte ta av mig dem och känslan hästen gav var ungefär att den inte heller ville att jag skulle det 😉

Vi använde oss även av TheraBands stabilitetstränare både till oss själva och till hästarna för att jobba på de fina små musklerna. De hästar som stod på dem visade att det verkligen gav effekter då man såg hur deras kroppar försökte hitta balans, någon börja drägla och somnade nästan.

Funi på TheraBands stabilitetstränare
Foto: Annika Karlsson

Jag är väldigt glad att jag for iväg på den här kursen och jag ser fram emot nästa som förhoppningsvis blir av i vår. Jag fick med mig mycket som jag kommer använda mig av som instruktör, hästtränare och hästägare både för hästen, ryttaren och för min egen skull. Känner mig väldigt inspirerad.
Mycket av det vi gjorde markarbetesmässigt är redan väldigt likt det jag upplever att jag håller på med redan men fick med mig en större förståelse för vad jag verkligen gör och vad som händer i hästarna.
Beröringsteknikerna är något jag verkligen älskade, att sådan lätt beröring ger sådan stor effekt är häftigt!
Bodywrapen kommer jag också ta med mig samt TheraBands sabilitetstränare.

Det var många fina tankar kring hästar, relationer och personlig utveckling, det skapades en härlig energi när alla var så närvarande, och det som genomsyrade dessa dagar var att påminna både häst och människa att denne är perfekt precis som den är, men att man ibland är tvungen att påminna både kropp och knopp om det.

Foto: Elettra Sonedotter, Madeleine Benn och Annika Karlsson