Helgövning V. 26

Motorbromsa med armbågen.

De flesta som har manuellt körkort vet hur man motorbromsar. För er andra kommer här en ungefärlig förklaring: Motorbromsa innebär oftast att men växlar ner bilen så den bromsar av sig själv, tex inför en korsning. Säg att du kör på 5:ans växel, har en hastighet runt 80km/h och ett bra varvtal, släpper du gasen kommer inte bilen bromsa så mycket för att motorn fortsätter gå enkelt på det varvet. Men om du växlar ner till trean eller fyra med samma hastighet får du ett högre varvtal och släpper du gasen nu kommer bilen bromsa mycket tydligare och snabbare då den helst inte vill ligga på ett för högt varv. Det kallas att motorbromsa, men kan också tänkta att det är som att bromsa utan att trycka på bromspedalen eller dra i handbromsen.

För att motorbromsa din häst behöver du sitta centrerat, ta några djupa andetag så du blir medveten om din kopp, vara noga med att dina sittben följer hästens bakben och att din kropp rör sig framåt tillsammans med hästen. Se att du har en buren hand med en bra böj i armbågen, raka handleder och att axlarna är “staplade” på bröstkorgen. Aktivera sedan din bålsabilitet och tänk att istället för att bromsa genom att ta ett tygeltag där tyglen och armen dras/flyttas emot din kropp så låter du tygen och handen vila kvar i sin burna position och sedan föreställer du dig att dina armbågar blir tyngre, som om överarmen och armbågen får sjunka neråt samtidigt som du håller kvar kroppen upprätt, i samma position som innan, med hjälp av dina aktiva och starka magmuskler. Är det svårt kan det hjälpa att känna hur det blir tyngre i en utandning och tänka att även nyckelbenet sjunker ner.

Mina araber svarar fantstiskt fint på detta och jag använder det både i dressyren som en förhållning, inför till exempel en volt, men även ute om vi tex galopperar på ett fält och sedan ska skritta lugnt. Istället för att bromsa med tygeln gör jag alltså dessa “armbågsförhållningar”. Hoppas du får nytta av det.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene