Hästen och massagen.

Cirka femtio procent, det vill säga, hälften av hästens kroppsvikt består av muskler. Hästens skelettmuskelsystem består av mer än 700 tvärstrimmiga muskler. Skelettmuskulaturen sörjer för hästens rörelse, hållning och värmeproduktion.

Muskelspänningar kan ge indikationer om avvikelser i hästens hälsotillstånd. En hästmassör kan tidigt upptäcka muskelspänningar som kan avslöja eventuella problem i hästens rörelseapparat och delge information som är viktig för dig som tränar din häst, oavsett disciplin och nivå.

Positiva effekter av hästmassage är:

  • Elasticiteten ökar i muskler och senor
  • Ökad blodcirkulation
  • Stärkt immunförsvar
  • Nervsystemet stabiliseras
  • Hormonbalansen stimuleras
  • Blodtrycket sänks

Hästmassage kan hjälpa din häst vid tillexempel; sadelproblem, faktiska eller kompensatoriska muskelspänningar, stela och styva leder, rörelsestörningar och motstånd, tvekan eller svagheter i arbete. Hästmassage kan ges i rehabiliterande eller förebyggande syfte.

Här får hästen Philipus massage. Foto: Eva Sandgren

Mitt intresse för hästmassage började efter att mitt sto fått alsikeklöverförgiftning sommaren 2012. Återhämtningen efter förgiftningen tog lång tid, hennes levervärden var förhöjda i över ett år. Under flera år hade hon det jobbigt i sin muskulatur, förutom ärrvävnad på sina vita ben var hon dessutom öm i ryggen och hade det emellanåt jobbigt att röra sin kropp. Hon kunde “tappa ett bakben” i skritten eller ha det svårt att lyfta bakbenen vid skoning. Jag lät henne ta det lugnt under den här perioden, med promenader i naturen och korta pass på banan. Dessutom tog jag regelbundet ut hästmassörer, för att hjälpa hennes rehabilitering. När jag och hästmassörena diskuterade kring massage, hästens muskulatur och rörelse så väcktes mitt intresse och önskan om hur jag skulle kunna hjälpa mitt sto ännu mer.

Första gången jag sitter på mitt sto efter hon blivit friskförklarad av veterinär ett år efter förgiftningen

Under 2016 började jag min utbildning på Axelsons Animal Massage School och 2017 blev jag diplomerad hästmassör. Genom att gå flera vidareutbildningar och göra två godkända prov blev jag sedan diplomerad Equi-physioterapeut 2018. Jag är medlem i Nordiska Hästmassörers Förbund. Jag har haft stor nytta av min utbildning i rehabiliteringen av mitt sto men också i förståelsen för hästens rörelseapparat när jag undervisar ekipage i ridning och körning.

Help your horse feel their best so they can be the best! 💗