Helgövning V. 22

Bålsabilitet kan vara den enligt mig viktigaste hjälp vi ryttare har. En stabil bål är inte bara ett fantastiskt verktyg för att samla hästen utan även en förutsättning för att få en balanserad och harmonisk ryttarkropp. Om jag bara fick lära ut en enda sak till mina elever skulle det nog vara bålsabilitet.

Men trots att vi ofta påpekar detta är det inte helt enkelt att veta hur en ska stabilisera bålen och vilka muskler en ska aktivera.

Därför tänkte jag att veckans övning är ett sätt att hitta “rätt” bålsabilitet. De muskler du förhoppningsvis hittar och kan aktivera är det muskler du alltid ska föröka ha stabiliserande när du rider.

Övningen går ut på att du knyter en eller båda dina nävar och sedan trycker den mot någonting framför dig. Detta bör du helst testa att göra på egen hand innan du sitter upp för att kunna ha armarna i 90° vinkel. Känn efter hur du spänner din mage, vilka muskler du använder och hur magen stabiliserar hela överkroppen. När du gjort detta några gånger kan du även göra det uppsuttet genom att trycka mot framvalvet. Men du ska du gärna ha stämmt in det i muskleminnet innan så att du inte behöver trycka hårt för att kroppen ska minnas vilka muskler den ska aktivera.

Lycka till! /Madelene Libonius