Gästbloggare – Häst & Hälsa

Blev tillfrågad att skriva ett gästinlägg här på bloggen och självklart ville jag det! Jag som skriver heter Emmy Hägglund Holmer och driver företaget Häst & Hälsa. Jag har en treårig utbildning till Hälsovetare, och tävlar själv i hoppning. För några år sedan utbildade jag mig även till instruktör i Centrerad Ridning men är numer inte aktiv inom CR. Med mitt företag föreläser jag om träning för ryttare och håller även ridlektioner, träningspass och sitsträning för ryttare. Det här inlägget kommer således handla om varför det som ryttare är viktigt att träna på egen hand för att kunna förfina kommunikationen med hästen.

I flera nya studier presenteras forskning kring hur ryttarens sits och inverkan påverkar hästen i både negativ och positiv bemärkelse. Hur en ryttare med god egen symmetri, balans, kroppskontroll och bålstabilitet kan rida en häst med finare hjälper och därmed minska belastning av hästens rygg och bogpartier gentemot en mer obalanserad ryttare.

En ryttare som inte har god egenbalans och centrering kommer att använda tyglarna och därmed hästens mun för att hålla balansen i större utsträckning än en mer tränad ryttare. I det stora hela blir därmed hjälperna mer otydliga och ibland till och med dubbla. Det vill säga att ryttaren omedvetet ber om två saker samtidigt vilket såklart skapar stor förvirring hos hästen. En svag bål är även enligt forskning starkt kopplat till ett mindre rörligt och i vissa fall till och mer statiskt placerat bäcken.

Som vi många vet är det genom bäckenet och våra sittben som vi har möjlighet att fånga upp och förmedla rörelser och hjälper till och från hästen. Ett bäcken som därmed är mer eller mindre orörligt skapar inte bara problem i din kommunikation med hästen utan även följdproblem för din egen sits genom felaktig placering av huvud, axlar, knän och rygg  varpå många ryttare ofta har värk i dessa områden.

Att som ryttare träna handlar inte om att gå till gymmet fem dagar i veckan, det handlar om att skapa medvetenhet kring din egen kropp och dess olikheter. Med små enkla övningar på max 5 min kan du bli en mer balanserad ryttare, och nej det räcker inte att mocka boxen eller att bära vattenhinkar som jag så många gånger hör!

Häromveckan ville jag testa om jag lever som jag lär i skarpt läge. Sagt och gjort knäppte jag av tyglarna för första gången på mitt 7 åriga lite smått tokiga hoppsto på den stora utebanan och tänkte att detta får bära eller brista. Visst mina hjälper kanske inte gick igenom exakt när jag gav dem men vi lyckades både trava, galoppera på volt, göra lite övergångar och dessutom något våghalsigt ta oss några skutt över mindre hinder. Jag skulle dock inte rekommendera att testa detta hemma! Det jag vill förmedla med detta är att desto bättre koll du har på din egen kropp desto mindre behöver du förlita dig till dina tyglar och desto tydligare och vänligare kan du kommunicera med din häst. 

-Men tänker du nu, hur ska jag då träna så att jag kan rida utan tyglar om två veckor?!

Den frågan finns det inget enkelt svar på, alla är vi individer och har våra egna svagheter och styrkor men generellt är rörlighet, bålstabilitet, liksidighetsträning, fotträning (japp jag är seriös!) samt stabilitetsövningar för bäcken och höfter något alla ryttare behöver träna.

Beroende på vilken disciplin du sedan sysslar med finns det olika områden du kan lägga ytterligare fokus på. Som exempel kan jag nämna dressyrryttare och westernryttare som ofta sitter ner i sadeln och i större utsträckning behöver stärka benens baksida samt rörlighet för ryggrad. Varför jag anser att dessa ryttare behöver mer rörlighet i ryggraden är för att motverka den stelhet och därmed värk som kan komma på sikt pga bäckenets placering i sadeln och därmed hur ryggraden “plattas ut” under ridning om man inte är tillräckligt medveten kring sin kropp.

Men istället för att här rada upp flera olika övningar rekommenderar jag er att ta en titt på min Facebook Häst & Hälsa eller Instagram HastochHalsa där jag har regelbundet publicerar videor och bilder på lämpliga övningar för dig som ryttare. Tycker du att detta låter spännande och kanske har några frågor kan du mejla mig på hastochhalsa@telia.com

Stort tack för att ni läst mina tankar kring det ämne som ligger mig varmt om hjärtat, ryttarträning!