Helgövning

Nu är vårstigarna framme här i Hälsingland och naturen bjuder på underbara miljöer.

Helgens lilla tips om övning tar oss ut i naturen. Vi kan nyttja stock och sten likväl som postlåda och grusväg. Ett fantastiskt vis att träna rörelser som kan bli utövade på ridbanan av vana.

Över grenar i skogen kan vi träna på att öka steglängden över eller få in ett visst antal steg mellan två mossiga stenar. Vi vill vara centrerade och be hästen att lyfta sina bakben längre och frambenen följer med vår rörelse. När hästens mage rör sig från din skänkel och skjuter ut mot din andra skänkel så lyfter hästen på benet på den sida där magen flyttar sig. Detta är läget där vi vill påverka bakbenet. Magen flyttar på sig för att bakbenets rörelse ska få plats så då kan jag passa på att be om längre baksteg över den där stocken eller stenen.

Vid varje björk så kan vi ju öva på övergångar. Vi låter svanskotan sjuka mot marken tillsammans med vår tyngdpunkt, naveln får kramas mot ryggraden av tonusen i musklerna nedanför naveln och hjässan får växa upp mot himlen och räta ut vår nacke och låta vår hand mjukna lite framåt.

En kurva på stigen kan bli platsen för träning av förvänd galopp.

Eller träning för oss att vrida vår kropp med ryggraden som centralaxel såsom vi vrider ut vattnet ur en våt trasa.

Hur brett och högt kan du se på vägen framför dig när dina ögon får vara mjuka i din lugna andning? Kan du se granens topp samtidigt som hela ridvägens bredd får vara i ditt synfält?Kanske slappnar käken, handen och dina tår av.

Ha det så mysigt i skogen och berätta gärna om du har någon övning som du gör i skogen. Jag vill gärna lära mig flera till mina turer.