Veckans övning. V 43

Att rida sin häst i en taktmässig, följsam och bärig trav kan ibland vara väldigt utmanande. Det kan vara otydligt vad en ska tänka på och lätt bli en massa praktiskt att hålla reda på. För att hjälpa till att hitta en följsamhet och ett bra flow i traven, samtidigt som vi underlättar för hästen att arbeta korrekt kommer här en simpel övning som kan ge fantastiska resultat.

Trava längst fyrkantsspåret. Rid lätt på långsidorna och sitt ner på kortsidorna. När du sitter fokuserar du på att tillåta sittbenen “trampa baklänges” (alltså röra sig likt cykeltrampor som cyklar baklänges). Försök inte bli tyngre än du är och stäm av att sittbenen pekar rakt ner. När du sen rider lätt koncentrerar du dig på att “dela upp” resningen mellan dina alla leder. Du ska alltså inte ta i bara med benen och resa dig med knäleden, så att skänkeln åker fram och tillbaka varje gång du reser dig. Leta efter hur du reser dig som lättast och kom ihåg att använda magmusklerna för att stabilisera dig. Tänk på den låga tyngdpunkten, din andning och att ha mjuka ögon. I början är det vanligt att en blir lite baktung i den nedsuttna traven, och då kommer de första stegen i lättridningen bli mycket “tyngre” eftersom att du måste ändra tyngdpunkten samtidig som du reser dig. Att resa sig när man är i bakvikt är både svårt och jobbigt och blir inte särskilt bekvämt för hästen.

Efter några varv brukar en hitta en mjukare lättridning och kunna behålla svikten i den nedsuttna traven. Då kan du börja sitta ner några steg på långsidan och resa dig nått steg på kortsidan, så att du växlar oftare. Målet är att du ska hitta och kunna behålla ett neutralt bäcken och inte hamna i bakvikt när du sitter. På så vis kommer du enkelt kunna resa dig när som helst och bli lättare för hästen att bära. En brukar också bli mer jordad och få bättre kontakt med stigbyglarna vilket gör de enklare att slappna av i låren och på så vis tillåter sig att arbeta med i hästens rörelse, istället för emot. Är det svårt kan du med fördel testa från marken, med hjälp av en stol eller pilatesboll.

//Madelene Libonius