En skadad häst

Jag står som åskådare på en aktivitet på en ridklubb. Detta är några år sedan.

Olika ekipge med olika utgångspunkter. Någon kanske hoppar till vardags och en annan rider ut i skogen. En ponny har bara ett mindre barn som rider ut i skogen och en storhäst tränas i mer spridda träningsformer. En härlig blandning. Och detta spelar nog inte heller så stor roll i det som jag vill komma in på.

Men där och då gick det att urskilja några hästar som kommer gå sönder.

Ett år och sedan kommer den hästen att vara halt på höger framben.

Hästen där borta kommer kunna hoppa 1m om den har högre fart, sedan kommer den börja riva eller vägra.

Observationen stämde bra.

Ena hästen behandlades fram och den andra hästen började stanna på hindren och ekipaget började om från noll då de inte hittade en orsak till stoppen.

Tyvärr är denna händelse inget ovanligt. Båda ekipagen hade inte fått förutsättningen som de behövde för att utöva uppgiften utan att skada sig.

Det är mindre vanligt att jag inte få den tanken i ett sammanhang med flertalet hästar. Och de flesta gånger har det stämt. Det kan vara till den grad att hästen tas bort av ägaren när den gång på gång behöver behandlas. Sorgligt.

Det gör ont i hjärtat att det ska behöva bli så.

Den tanke som jag beskriver här är när vi ägare och ryttare Själva orsakar skador som går att undvika.

Vad kan vi göra då?

Jag gillar tanken kring rörelse. Att nyttja kroppen så bra som det går, JUST I DAG.

Att använda och stärka kroppen lite hela tiden, utan att överbelasta den.

Vad tar det för oss människor att gå rätt fram? Vad krävs om vi ska gå rätt fram men med någon på ryggen? Vad krävs om vi ska springa och hoppa över ett hinder med en tyngd på ryggen?

Förstår ni var jag vill komma?

Vi behöver ge hästen förutsättning för att klara uppgiften som vi ger den rent fysiskt.

Om jag kör en skottkärra som är lastad på bara vänster sida så kommer jag behöva arbeta mer med min vänstra arm eller hur jag nu kompenserar upp det hela. Om detta arbete krävs av mig varje dag så kommer jag kanske i längden få en förslitningsskada utifrån det arbetet. För att inte få det behöver jag antingen:

*Få skottkärran lastad jämnare.

*Få variera arbetet så att jag även tränar de delar av min kropp som jag använder mindre när jag skjuter denna kärra.

*Kortare pass.

*Vila mellan passen som skadar mig.

Först och främst skulle jag vilja lasta om kärran och få ett mer varierande arbete. Det blir långvarigt hållbart och kommer stärka min kropp istället för att jag ska gå och balansera upp lasten, som istället sliter på min vänstra arm t.ex.

När någon hoppar sin häst, kanske är ryttaren högerhänt vilket också har gjort denne högerdominant i sin kropp. Denne lutar sig alltid till höger över hindret. Pressar lite mer i höger stigbygel och har sitt huvud till höger om hästens hals vid högre hinder.

Har ni sett det någon gång? Någon som alltid liksom ligger på samma sida av hästen vid hoppning? Detta är ju samma som den snedlastade skottkärran.

Tänk er dessutom att efter detta hinder ska vi till höger för nästa hinder!

Förstå hur belastningen på höger framben blir för hästen då.

Och tänk hur belastningen på höger framben skulle lätta om ryttaren är i balans. Håller sig mitt över hästen i språnget och justerar så att det är samma tyngd i höger och vänster stigbygel. Vilke lättnad för hästen och vilken liten förändring för att kanske förhindra en skada i frambenet.

Steg 1: Träna din jämnsidighet som ryttare.

Steg 2: Träna din följsamhet i rörelsen.

Två enkla tips som vi hela tiden kan ta med oss för att göra skillnad, oftast ganska stor skillnad för hästen.

Steg 3: Lägg till rörelser i träningen där hästen tränar upp sin egna balans och styrka.

Exempel: Ryggning. Frigör muskler i ryggen som kan vara svåra att komma åt på andra vis. Backa gärna i svag uppförsbacke.

Backar. Uppför och nedför i backar. Här får vi med olika muskelgrupper i nedför vs uppför och vi får en variation för kroppen i sin rörelse. Fantastiskt!

Bommar eller över stock och sten i skogen. Hästen stärker sin magmuskelatur och använder sina leder i kroppen samtidigt som den behöver balansera sig hela tiden.

Rak häst. Vänsterställd häst. Högerställd häst. Så enkelt men viktigare än vad vi tror många gånger. Låt dina höftben vara två lampor som lyser mot det håll som du vill ställa hästen. Då får du större spektra än att bara ta i tygeln. Alltid härligt att ha fler verktyg att ta till.

Och här kommer ert safe-card om ni vill ha en skadefri häst: Ta en lägre gångart om du behöver fajtas i en högre. Om skritten går bra men traven blir en dragkamp så ska vi hellre träna ryggningar och balansering i skritt så att hästen kan nyttja sina bakben och sin magmuskelatur i även de högre gångarterna. Vi ska inte Behöva gasa oss ur en uppförsbacke.

Innan vi gör allt detta är det alltid bra att en kiropraktor eller annan kunnig kollar igenom hästen. Jag slänger in det som det sista. Låt det bli en investering till er som ekipage.

Jag jobbar på med detta för att få en häst utan skador som jag själv har orsakat.

Ta hand om er tills vi hörs igen. Lycka till!