Ifrågasätta

Somliga menar att en inte ska överanalysera och därför heller inte undra eller fundera så mycket. Vissa menar till och med att det är dum att fråga sin tränare “Varför?” eller be hovslagaren förklara varför hästen helt plötsligt får en annan typ av skor. En del är blyga och andra tycker det verkar respektlöst att fråga. Oavsett vad vill jag säga såhär: Det är du som har valt att skaffa/träna/rida/äga din häst och det är därför ditt ansvar att den får ett bra liv. Det är ditt ansvar att se till att den utrustningen du använder gynnar din häst och inte bara är ett “quickfix” eller nått din tränare tagit till för att hen inte har någon annan lösning. Det är ditt ansvar att se till att hästen trivs i stallet den står i, att den rids på ett bra sätt och att den får mat som är lämpad för den.

Jag är rätt så övertygad om att vi alla är överens om ovanstående. Ändå ser jag ryttare med för hårt spända nosgrimmor som inte har någon som helst aning om varför utan”trodde det skulle vara så” eller “min tränare sa att den skulle sitta så”. Jag ser ryttare som sitter och dra i en eller båda tyglarna även fast hästen vid det tillfället utför allt ryttaren ber om. Man ser hästar med vintertäcken på sommaren, hästar som inte får gå i hage och hästar som inte går att rida ut på. Hästar som slås, sporras och slits i. Hästar som är så inspända att det inte kan röra sig, och ibland inte ens andas, ordentligt. På andra sidan har vi ägare som ger sin häst tillskott för 3000:- i månaden utan bevisad effekt, veterinärer som skriver ut sockerpiller, hästar som aldrig har täcke, hästar som alltid har täcke osv.

Och såklart är det så att vi alltid kommer tycka olika, och det har jag FULL RESPEKT för. Jag förstår att inte alla vill ha sin häst på lösdrift, jag förstår att vissa hästar behöver täcke och andra inte. Jag förstår att alla nosgrimmor, inspänningar osv satts dit i välmening. Men jag förstår också vad jobbigt det är för hästarna som inte har en chans att säga ifrån, för hästarna som blir skadade för att vi fortfarande idag lär ut metoder där vi brukar övervåld och gör illa våra hästar. Och lösningen tror jag är att vi vid fler tillfällen börjar fråga: Varför?! Varför har jag nosgrimma, varför har jag bett, varför har jag inte täcke, varför har jag hästen skodd/barfota, varför, varför varför. Förhoppningsvis kommer du kunna motivera det mesta du gör och då ska du såklart inte ändra på det, men om du upptäcker saker du gör för att du lärde dig det för länge sen, eller för att någon tränare sagt det utan att förklara varför, eller om din häst verkar ogilla det, så ta dig en rejäl funderare på om det verkligen behövs. Helst även sånt som är som djupast rotat, typ vilken utrustning du har, hur hästen är uppstallad eller hur man beter sig runt hästarna.

Sen är det inte meningen att du ska överanalysera och planera varje vrå i allt du gör, men att kunna svara på varför är en helt annan sak. Och det är din tränare, hovslagare, veterinär, stallägare osv att kunna svara på varför dom gör som dom gör emot din häst. Oftast har dom säkert rätt, och håller du med om deras förklaring så är värsta som kan hända att du lärt dig nått nytt. Men om du inte håller med och det riksteater att skada din häst är det inte bara din rättighet, utan även din skyldighet, att se till att det inte sker.

Ta hand om era fyrbenta vänner.

//Madelene Libonius