Veckans övning v. 34

Soliga kvällar innebär ofta grillkväll hos oss, helst med några gäster. Detta gör att det blir en hel del disk och jag som älskar vardagsträning är såklart den som bär in och ut den, oftast överfulla, brickan. Det finns mycket kul en kan träna på när en bär en bricka eller tallrik och tar en vara på alla tillfällen märker man snabbt resultat. Det kan verka fjantigt men dels tränar vi vår balans och kroppskontroll och dels blir en medveten om vilka “saker” som spelar stor roll för just dig. Till exempel mjuka ögon. En del jag träffar kan (innan de provat) tycka att det är en onödig sak att fokusera på, men i övningen med brickan upptäcka vilken otrolig skillnad det kan ha.

Här nedan kommer några tips på vad en kan prova med en full bricka eller tallrik i händerna. (Fördelen med en bricka är att den oftast är större och därför ger oss möjlighet att hålla händerna i ett läge under axeln, istället för närmare ihop som det blir med en tallrik.) Det vi letar efter är alltså att kunna bära bricka utan att spilla men helst ändå kunna ha lite fart och svung i steget. Dvs en stadig han och följsam kropp – precis som vi vill ha när vi rider.

  • Mjuka vs hårda ögon
  • Böjda vs raka armbågar
  • Rätt staplade byggklossar vs framåtlutad överkropp och bakåtlutad överkropp.
  • Tummarna upp vs tummarna inåt (fördel att ha en bricka med handtag om en ska kunna experimentera med händernas position.)
  • Låg tyngdpunkt vs hög tyngdpunkt
  • Fokuserad (djup)andning vs “slarvig” andning
  • Aktiverat bålstöd vs avslappnade magmuskler
  • Tänka att marken sviktar och hjälper dig uppåt likt en studsmatta
  • Titta nedåt vs titta framåt

Om en inte vill göra detta framför sina middagsgäster går det såklart bra även utan grillning, och tycker en att det är för enkelt testa höga knälyft och att gå i trappor. Lägg gärna märke till hur lite du behöver ändra för att märka skillnad, om du spänner dig någonstans (tex i ansiktet) och om du omedvetet bär mer med någon hand.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene Libonius