Lek mer

Jag skrev tidigare om hästens egenintresse i umgänget med oss människor. Där nämnde jag att lek kan vara ett bra sätt att möta sin hästs viljor om man tex har en lite piggare häst, men inte riktigt vågar rida i full fart på ett öppet fält. Men jag skulle vilja ge det ännu lite större utrymme, och vill därför skriva ett eget inlägg, helt ämnat åt att leka med sin häst.

Hur man definierar lek låter jag vara helt upp till var och en, och allt lekfullt ser jag som positivt, förutsatt att båda hästar och människor känner sig trygga och delaktiga. Men när jag skriver lek syftar jag främst på lek där hästen rör sig, med svansen i vädret och stolt hållning, där hästen inte blir hämmad av att vi människor ofta är betydligt långsammare och där det inte finns några egentliga krav eller förväntningar på hur eller vad den ska göra. Jag är alltså ute efter att hästarna ska leka så naturligt som möjligt.

Generellt brukar man säga att ston leker mer jagande/springande medan valacker och hingstar är mer fysiska när de leker med varandra. Gemensamt för båda är dock att de ofta dansar runt i trav och lägger in ett och annat bocksprång. Och det är den leken jag vill att hästen deltar i när den leker med mig. Inom arab-världen, som jag delvis befinner mig i, upplever jag det väldigt vanligt att man leker med sina hästar. Medan många av mina elever och andra raser och andra hästmänniskor jag kommer i kontakt med inte alls busar lika mycket med sina hästar.

Fördelar med lek

* Hästen får bättre kondition och kroppsmedvetenhet.

* Du får ytterligare en variation i din träning.

* Du har möjlighet att se hur din häst rör sig och hur mycket/lite överskottsenergi den har.

* Det är väldigt roligt för alla inblandade.

* Du stärker er relation

* Du minskar risken för kolik och andra sjukdomar som uppstår till följd av att hästen rör sig för lite. Vilket är extra viktigt en mild vinter som denna.

* Hästen gör av med sin överskottsenergi och blir tryggare och säkrare att rida och hantera.

* Du får en bättre känsla och tränar på att läsa av din häst.

När jag leker med mina hästar så brukar jag ha en burk med grus eller ett spö med en plastpåse på. Som en hjälp att få igång dem. De ska inte vara rädda för ljudet. Framför allt använder jag min energi och mitt kroppsspråk. Jag rör mig så likt en häst som leker som jag kan, tex springer med ett högre steg. Jag rör mig aldrig stort och hotfullt mot hästen. Det gäller och hitta känslan och lära sig hur mycket eller lite man ska prassla med påsen eller burken, och hur man ska positionera och röra sig för att hästen ska vara trygg.

Jag skulle rekommendera att börja försiktigt och träna på att följa hästens energi. Ibland är det enklare att lära sin om leker med flera hästar samtidigt. Då kan man lära av hur de gör mot varann. Det viktigaste är att hästen tycker det är kul och att vi inte går in och styr för mycket. Den ska få bralla loss eller maxa galoppen på långsidorna. Självklart får du markera om den kommer för nära dig och inte är uppmärksam, utan utsätter dig för fara. Men i övrigt vill vi uppmuntra rörelse, initiativtagande och lekfullhet.

Ha så kul!

//Madelene Libonius