Veckans övning v6

Tänk att vi har bloggar i snart ett år och jag har ännu inte publicerat den övning som jag nog använder mig mest av, både när jag jobbar mina egna hästar och när jag är ute och instruerar.

Låt mig presentera: Att rida en kanelbulle.

Övningen går ut på att rida en volt som du först minskar och sedan ökar storleken på. Det går inte ut på att så fort som möjligt minska eller öka volten, nästan tvärt om. Du ska rida likt en kanelbulle och det ska ta åtminstone 4-5 varv att gå från en 20 diameters volt till en 10 diameters volt, likaså 4-5 varv tillbaka till 20 diameters volten. Självklar bör övningen anpassas utifrån hästens utbildningsnivå.

Denna övning kan användas för att träna massor av saker men jag tänkte nöja mig med att förklara hur jag brukar använda den för att få en självbärande häst som svänger på och med sina bakben.

Det är så att det som gör att hästen svänger är dess ben. Oavsett hur lydig den är för tygeln och vikten så är det benen, närmare bestämt bakbenen, som gör att den svänger. Rider du en volt åt vänster kommer höger bak (ytterbenet) ta ett längre steg, och vänster bak (inner benen) ta ett kortare, ofta högre, steg. Om detta känns krångligt så prova att själv gå runt på volt, så kommer du märka att du behöver röra dina ben på det sättet för att ta sig runt. För att minska volten kommer hästen kliva ännu längre med sitt yttre bakben och kortare med det innre. När den sen ska öka volten kommer den behöva ta ett längre steg med inner (dock fortfarande kortare än ytter) och ett förhållandevis kortare steg med ytter.

Varför ska vi veta detta då? Jo för att vi ska hjälpa och uppmuntra våra hästar att förändra storleken på volten just så som jag beskrev ovan. Det är nämligen så att vissa hästar mer eller mindre välter runt, istället för att kliva runt på volten. Det kan uttrycka sig i att det vi kallar “att hästen går med bogen före” eller att den går felstäld eller överstäld, eller att den har svårt att orka gå på volt.

När du testar detta är det viktigt att tänka på din egen centering, så du inte lutar sig in eller blir ostabil. Sedan använder du dina sittben för att ändra stolekten på volten.

Börja med att lägga märke till att ditt yttre sittben rör sig med som en liggande oval och ditt inre sittben som en mindre stående oval. När du ska minska volten ska alltså det yttre sittbenen gör en ännu längre rörelse och det innre än högre rörelse. Om volten ska bli större så ska det innre benet ta ett längre steg (fortfarande kortare än det yttre) och det yttre ska ta ett förhållandevis kortare steg. Precis som du själv behöver göra om du gör övningen på marken först.

Är det svårt att ändra både ditt inre och yttre sittben samtidigt kan du fokusera på ett i taget och växla mellan ytter och inner för att se vad som funkar bäste för dig och din häst.

När man börjar träna på att ändra höstens steglängd med hjälp av sittbenen är det viktigt att tänka på att göra små förändringar. Hamnar du i otakt har du gjort en för stor förändring och din häst kommer inte förstå vad den ska göra.

Börja gärna med att ändra steglängden på rakt spår om du känner dig osäker.

Lycka till!

//Madelene Libonius