Ge mig något konkret!

Istället för tankar, funderingar eller andra analyser ska vi idag ta tag i tio konkreta punkter som kommer underlätta vår ridning!

1. Vill vi sitta mer stilla i sadeln?

Då får vi lägg fokus på att röra oss i samma takt som hästen. Det ska inte guppa i varken nacke, svank eller skänkel. När hästen går så rör sig våra ben som om vi cyklar en cykelpedal baklänges. I galoppen gör sig höften i en cirkel. Fram-upp-bak-ned. Absolut inte andra hållet! Då rör du dig mot hästen och den kommer vilja stanna konstant.

2. Tappar vi kontakten med stigbygeln?

Då har vi oftast tappat centreringen. Vi svankar för mycket så att vi får sämre kontakt med sittbenen mot sadelsitsen. Testa att sitt på en stol hemma och håll händerna under rumpan. Om du svankar mer så känner du sittbenen mindre. Res ragg som en katt i svanken istället så får även hästen känna dina sittben och vad du vill. Är svanken bra så kolla extra att du inte spänner gluteerna(skinkorna). Det ger också dålig kontakt med sadelsitsen.

3. Blir du snabbt andfådd eller trött.

Tänk på hur du andas och jämför andningen i de olika gångarterna. Lika som en löpare så behöver vi mer syre vid större ansträngning. Bara genom att vi uppnärksammar andningen kan vi nyttja den bättre.

4. Faller tummen in mot hästens manke?

Se över hur du har din armbåge. Om armbågen är som ett ankare på din arm och får hänga tungt så brukar vi kunna ändra detta.

5. Tappar vi balansen när vi står i fältsits?

Här får vi resa ragg som en katt igen. Vara starka i vår mage under naveln och länga nacken.

6. Fladdrar handen?

Vi lägger en tanke på hur vi rör armbågen. Öppnar och stänger vi armvecket när vi rider lätt? Annars blir det svårt att hålla rörelse i armen med hästen.

7. Svårt att fatta en av galopperna?

Är vi högerhänta och har svårt att fatta höger galopp så kan det vara för att vi är roterade pga den starka högersidan. Träna liksidighet.

8. Behöver använda tygeln vid ryggning?

När vi går framåt så rör sig våra ben som om vi trampar baklänges på en cykel. No suprise så trampar vi framåt om vi vill visa hästen bakåt. Och vi rör såklart ända upp från höften.

9. Behöver använda tygeln när vi böjer hästen.

Istället låtsas vi att vi sitter på en klocka. En urtavla. 12 är rakt framför oss. 3 till höger. 9 till vänster. Om vi vill böja hästen till vänster så vrider vi naveln dit utan att knipa med något knä. Ta även med din vänstra axel mot hästens bakdel på vänstra sidan.

10. Behöver vara hårdhänt för att kommunicera med hästen?

Byt hobby. Kanske en fyrhjuling skulle passa bra?

◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇

Nu vet vi ju alla att det finns oändligt med anledningar till olika företeelser och lika många lösningar på alla dessa som det finns människor med olikheter. Dessa tio punkter är något som jag känner är vanligt förekommande och kan du få tips och trix av detta så blir jag väldigt glad.

Ha en fortsatt fin vecka!