Blåsspråket

Jag har haft förmånen att under många års tid praktisera och arbeta hos en av Sveriges största hästkvinnor. Hos någon som träffat så ofantligt mycket hästar och som verkligen haft förmågan att inte bara lära sig om hästen, utan även av hästarna. Louise Wale, som bland annat driver Slängsboda arabstuteri. Hon har lärt mig fantastiskt mycket, båda praktiska saker om bland annat hästträning, utrustning och fölhantering. Men också att lyssna på och kommunicera med hästarna. När hon berättade om blåsspråket var jag otroligt fascinerande. Alla hästar jag möte hälsade på mig, och såg mycket nöjda ut när jag fått förstånd att hälsa tillbaka.

Vad är detta blåsspråket för något då?

Jo, du har säkert märkt att hästarna gärna kommer och blåser/andas nära ditt ansikte när ni hälsar? Eller sett två hästar som står med näsborrarna mot varandra och blåser? Vissa gör det med en lätt utandning, andra blåser så intensivt att det hörs långa vägar. Det är ett sätt att kommunicera. Och alla blås betyder olika saker.

Detta är inte någonting unikt för hästarna, utan nått de flesta däggdjur använder. Jag har pratat blåsspråket med både hästar, får, grisar, kor och även en älg i en älgpark.

Jag kan tyvärr inte ge dig något fullständigt lexikon då jag själv inte är säker på att alla blås betyder samma sak för alla hästar och egentligen inte vet hur mycket man kan kommunicera igenom blåsspråket. Alltså vad man kan säga mer än “hej.” Men det jag kan dela med mig av är att just “hej” brukar vara en lite längre utandning. Och att hästarna använder blåsspråket även för andra signaler. En lång frustning brukar vara ett täcken på avslappning medans ett mer kort och hårt blås ofta är irritation, stress eller missnöje. Vill du testa kommunicera med din häst på detta sätt brukar det bästa vara att bara svara så lika du kan när din häst blåser på dig. Jag brukar blåsa ut försiktigt igenom mummen, då jag upplever att det är enklare att kontrollera än igenom näsan.

Försök att lägga märke till din hästs olika blåsljud och fundera på vad den vill förmedla. Prova gärna även att svara med en lång frustning om din häst frustar tex under ridning. Jag har märkt att hästarna ofta besvarar varandras frustningar och jag upplever att mina hästar tolkar det som en lugnande signal om även jag gör det.

Man bör dock vara uppmärksam med hästar man inte känner, vissa högrangade hästar kan naffsa om man blåser “fel”. Läs av hästens ögon och öron, ser den vänlig och lugn ut kan du prova att svara med en blåsning.

Var noga med att se, känna in, och verkligen hälsa på din häst när ni ses nästa gång.

//Madelene Libonius