Veckans övning v. 38

En, två, tre… En, två, tre… En, två tre…

Har du dansat vals någon gång? Eller känner du i alla fall till takten, och kanske känslan i dansen?

Veckans övning är en övning jag gillar och använder mycket, då den funkar precis lika bra ute längs en grusväg som den gör på banan. Den är ganska enkel i teorin, men betydligt svårare i praktiken. Dock upplever jag att många hästar tycker den är roligt, att de blir lite piggare och framförallt mer alerta. Den går ut på att du väljer ett antal, jag brukar börja med 10. Sen rider du helt enkelt 10 steg i skritt, 10 i trav, 10 i galopp och sen 10 i trav och 10 i skritt. Här kan du med fördel även lägga in en halt innan du börjar om igen. När ni klarat 10 steg utan att ni tappar balansen i övergångarna och när du känner att ni har en fin kommunikation, kan du minska antalet steg i varje gångbart. Tillslut är ni nere på tre och känslan av att dansa vals kan infinna sig. Jag storgillar tanken och känslan över att ridningen blir en dans där hästen och jag är partners.

Räkna gärna högt om du tillhör gruppen som gärna glömmer andas. Sjung helst ut siffrorna, då kommer andningen följa med.

Du kan med fördel även tänka att du ska andas in genom näsan när du ska “gå upp en gångbart” och andas ut igenom munnen när du ska sakta av. Här kan man tänka att luften du andas in och ut är energi, som du alltingen fyller på, eller tömmer ut.

Vill du öka svårighetsgraden ytterligare kan du lägga in tex en sluta eller öppna i en av gångarterna. Tex 8 steg skritt, 8 steg trav i öppna, 8 steg galopp, 8 steg trav i öppna, 8 steg skritt.

Lycka till!

//Madelene Libonius