Ta en bild.

De allra flesta av oss ser våra hästar varje dag, vilket gör det svårt att se om det musklar sig som vi önskar, om det går upp eller ner i vikit eller om nått annat ändrar sig. Man blir gärna hemmablind och ser varken framgångar eller bakslag, och ibland är lösningen faktiskt enklare än man tror. Jag försöker fota mina hästar den första dagen varje månad och jämför sedan med föregående månader. Det är ett bra sätt att se skillnader i hull och muskelmassa och jag kan därefter se om träningen och foderstaten jag lagt upp faktiskt hjälper, eller om den snarare stjälper hästen.

Det är även ett bra sätt att hålla koll på andra saker, har hästen tex hovsprickor som du börjat behandla är det smart att ta ett kort på hovarna varje veckan för att se om det blir bättre eller inte. Det blir även ett bra underlag att visa hovslagaren.

En annan sak som är bra att fota är din egen sits. Be någon ta en bild av dig när du sitter i sadlen och kolla sedan själv på bilden. Jag tar ofta kort på mina elever när jag ändrar nått i deras sits. Om någon tex sitter väldigt bakåtlutad och jag hjälper hen att sitta rakt i sadlen kan de kännas som att man sitter framåtlutad, att då se en före och efterbild är ofta väldigt hjälpsamt. Be gärna din instruktör eller annan medhjälpare att fota dig då och då, så du själv kan se hur du sitter.

Lycka till!

//Madelene Libonius