Helgövning V 30

Denna veckas övning ska du börja göra på marken. Sätt dig bekvämt på golvet eller på en matta. Testa att vrida din överkropp så långt du kan åt ett håll utan att det gör ont. Låt armarna följa med i en position dom känns bra, tillexempel håller du dem rakt ut eller i kors på magen. Sitt kvar och börja sedan fokusera på din andning, känn att du slappnar av. Känn även att luften får “gå ut” åt det hållet du är vriden. Blunda gärna och se om du kan vrida kroppen mer med hjälp av din andning. Tänk att du ska fylla lungorna först längst ner och sen jobba dig uppåt, så att luften fyller dina lungor likt en flaska som fylls på med vatten. Först i botten, sen successivt uppåt. Sen tänker du att lungorna tömms tvärtom. Alltså att luften börjar tömmas uppefrån. Låt det ta någon minut så att kroppen verkligen hinner slappna av och du hittar den rätta tekniken. Första gången jag gjorde detta kom jag fantastiskt mycket längre runt när jag andades rätt. Det var som att varje andatag tog mig lite längre. Kan du hitta den känslan är detta ett utmärkt sätt att styra din häst. Särskilt för de som lätt glömmer att andas. Då kan du tänka dig att du med hjälp av din andning svänger din kropp, med start ifrån centrum, och sedan “tar med hästen runt” I varje andetag. Detta funkar även utmärkt att göra om du “rider en ruta” alltså en kvadrat istället för en volt. Du andas in på raksträckorna svänger sedan dig och din häst i utandningen i hörnen. Gör du en större ruta kan du såklart behöva ta några andetag på raksträcka, men jag och de flesta jag undervisar upplever att känslan av att svänga med andningen blir lättare att hitta när du andas ut. Kom ihåg att testa övningen åt båda hållen från marken innan du sitter ut och provar i sadeln. Lycka till!