Helgövning v.24

Igår slog regnet mot rutorna här i Hudiksvallstrakterna. Suget efter en långtur i skogen eller ett härligt pass på banan var lagom långt borta och planerna kring träningens mål och delmål var lite mer transparenta än vanligt.

Idag ska det bli andra bullar!

Solen ska skina säger de härliga väder-apparna.

Sommaren är kommen.

+

Planerna för vårt mål är lika färgglada som de klaraste av syrener och jag hör redan hästens lätta steg mot vackra stigar mellan grönskande träd.

Det är lördag och då undrar ni om jag har någon helgövning som kan vara vettig att testa.Självfallet har jag det! Du är hjärtligt välkommen. Nu kör vi!

Idag ska vi citat “Uppmuntra hästen att använda ryggen och bakdelen och att länga halsen”. Som Sally Swift så vackert skriver i sin andra bok: Centrerad Ridning. (finns att köpa på adlibris;)

Vi jobbar på en fyrkant som kommer att få skarpa hörn. Vi turas om med att vända runt framdelen och bakdelen runt om hörnen.

En extra tanke ger jag er på att vändningarna görs genom god kroppsaktivitet och inte sparkande skänklar och hårda tygeltag. Du kommer att ha god användning av detta i många moment, om du inte redan använder det, som Sally kallar för:

JORDA-CENTRERA-VÄXA     (-Jag älskar Jorda-Centrera-Växa!)

Innan varje vändning av bakdel eller framdel så Centrerar vi oss. Här tänker jag alltid att jag ska ta naveln mot ryggraden och andas ut, eller fylla ut svanken såsom en katt reser ragg när de får otrevligt besök.

Benen får bli långa och sjunka ned och bli härligt Jordad mot stigbygeln medan vi låter ryggraden Växa som ett träd upp mot himlen med vårt huvud som krona.

Det hjälper oss också om vi har en tydlig avsikt för vår rörelse. Jag tror att vi gör så mycket helt automatiskt och utan onödig spänning om vi visualiserar eller på något annat vis har en tydlig avsikt för vad vi vill utföra. Eller vad tror du? En känd tv-snickare hade sagt åt oss att vi Måste ha en plan!

Träna på denna balansering som Jorda-Centrera-Växa är, så att du kan göra den bara i en utandning innan  och  efter du gör dig förflyttning på din lilla fyrkant. 15-20m är väl en rimlig storlek?

Balanseringen bjuder in hästen att höja sin rygg och ger oss ryttare chans att öva vår kroppsmedvetenhet och aktivitet. Vår lätta hand har bara kontakt genom tygeln. Gör övningen åt ena hållet och ta sedan en liten paus. Påét igen i andra varvet.

Är det stor skillnad i varven? Behöver du balansera dig mer i något av varven? Jag behöver tänka extra på balanseringen i höger varv gentemot vänster. Lycka till och njut av din goda balans och hästens lätta framdel.