Nytillskott och karusellhästar.

Det har varit två intensiva veckor sen mitt senast inlägg, mest omvälvande är att vi fått finbesök på gården av arabhingsten Elgir. Han ägs av Ella Lindblom som driver Prinsens araber och är uppfödd av Lovise och Christina Wale på Slängsboda stuteri, där jag tidigare arbetat.

Elgir (Ekstern x Eunora – Gazal Al Shaqab)

Att få hem en ny häst är alltid spännande, det är så mycket vardagligt som man gör för första gången tillsammans. Själv blir jag om möjligt ännu noggrannare och påminns nu dagligen om vad nyttigt det är att rida flera olika hästar. Jag har länge haft en Paintvalack i träning och ofta tagit nytta av att först rida mitt välutbildade sto för att “ladda in rätt känsla i kroppen” och sedan rida honom. Nu blir det yttligare en nyans då hingsten har lätt för sånt som stoet har svårare med och vise versa. Alla hästar har svagheter och har man tex en häst som har svårt med att hitta en bra takt i galoppen vill jag verkligen rekommendera dig som ryttare att då och då rida en häst som har lätt för det. Ofta blir vi mycket bättre vägledare för våra hästar om vi har färskt i känselminnet hur vi vill att en övning eller en gångart ska kännas.

Ett annat verktyg som man kan använda för att tydligare vägleda sin häst är bilden av en karusellhäst.

Många ryttare jag ser ber hästen svänga med tyglen och/eller skänkeln utan att svänga sin egen kropp. Andra lutar sig inåt eller utåt med överkroppen alltingen omedvetet eller med flit för att på nått vis kompensera. Jag är övertygad om att vi ryttare är enklast att bära om vi befinner oss mitt över hästen och tror därför att även medvetna lut faktiskt försvårar för hästen. Om hästen tex “faller in på volten” och vi lutar oss in för att “trycka ut hästen” med insidan så kommer hästen få mycket svårare att balansera oss och därför vilja kompensera med att minska volten yttligare för att få oss mitt över sig. För att underlätta kan du tänka dig att du har en stång, påle eller stolpe som går igenom din och hästens kropp , likt hästen på bilden. Denna stolpe är eran centralaxel och den kan inte luta åt nått håll utan att hela axeln och equipaget blir påverkat.

Detta hjälper dig även när du ska be om en sväng. Tänk på att för att hästen på bilden ska svänga åt höger behöver HELA stolpen också göra det. Det räcker inte att bara vrida huvudet eller dra i ena tyglen för att hästen ska svänga, du behöver vrida HELA kroppen åt det hållet du vill.

Testa gärna och se om bilden kan hjälpa dig att bli en tydligare guide för din häst i svängen.

Lycka till!

/Madelene Libonius