Helgövning V 18

Denna vecka ska jag bjuda på en övning från vår ena bok om Centrerad ridning. Jag har försökt tänka ut övningar som jag själv och mina elever haft mycket nytta av och som man kan göra själv och märka resultat av, för att så många som möjligt ska ha nytta av övningen. Detta är nått jag ofta gör själv när jag värmer upp mig och hästen som jag upplever passar de flesta equipage.

Veckans helgövning blir därför “Den kissande hunden”

Övningen går ut på att röra/lyfta ena benet ut i sidled, som en hanhund gör när den kissar. Låt sedan benet falla tillbaka igen. Det ska inte göra ont och du behöver inte lyfta det utåt mycket. Var uppmärksam på att benet ska rakt utåt, som en vinge på hästen, och höften ska inte böjas framåt eller bakåt. Jag brukar göra detta 5-10 gånger med varje ben och sen några gånger till med båda samtidigt. Ju mer avslappnad du blir desto enklare går det.

Ofta blir en mer avslappnad och följsam i sitt sätte och många upplever att det kommer ner djupare i sadeln av denna övning. Är det väldigt svårt kan du ta för vana att stretcha insidan av låten och ljumskarna innan du sitter upp genom att sätta dig på knä och sedan ta ett ben rakt ut. Anpassa höjden efter vad som känns bra – desto djupare ner du är (dvs desto mer du böjer knät) desto mer sträcker det. Håll kvar stretchen i minst 30 sek, så du känner att musklerna verkligen slappnar av.

Blid från “Ett med hästen” av Sally Swift

Glöm inte att checka så att du är centrerad och andas ordentligt både innan, under och efter övningen.

Lycka till!

//Madelene Libonius