Helgövning V. 34

Många ryttare har problem med att deras hästar blir framtunga, markbundna i fram och går på bogarna. Det innebär ofta att hästen inte trampar på med sina bakben in under sig, inte lyfter ryggen eller arbetar med bålen, vilket ofta gör att rörelserna blir stötiga. Detta kan bland annat orsaka kotledsinflamstioner och även ge andra fysiska problem hos hästen. Vissa raser är naturligt mer “i framåt vikt” än andra och dessa hästar ställer högre krav på ryttarens position i sadlen. Hurevida vi faktiskt kan flytta vikt från framdelen till bakdelen har varit omdiskuterat. Vissa menar att hästen konstant har lika mycket vikt på frambenen, oavsett vilken hållning den här, medan andra menar att det går att påverka genom att tex aktivera bakbenen. För mig känns det viktigt att hästen rör sig med en bra hållning, för oavsett om vi påverkar vikten eller inte så blir det stor skillnad i hästens rörelse. Min erfarenhet är att hästar som inte rids “på bogarna” blir betydligt mycket mer hållbara än hästar som går med bakbenen bakom sig och blir markbundna och tunga fram.

Vad kan vi som ryttare göra åt detta då? En vanlig lösning tycks vara att tro att man kan “lyfta” hästens framparti med tyglen. Detta är enligt mig inte ett optimalt, då det lätt händer att hästen bara lyfter sitt huvud och sin hals samt att både häst och ryttare spänner sig. Man hamnar även lätt i en sits där man “trycker ner hästen framdel” (se nedre bilden). Min erfarenhet är att det viktigaste är ryttarens sits och balans över hästen. Blir du för bakåtlutad så trycker du ner hästen på frambenen och blir du för framåtlutad speglar hästen din kropp och får därmed svårare att “komma upp” med framdelen. Detta löser du med att balansera dig över sittbenen, förslagsvis med övningen som Elettra delade med sig av.(https://ridningicentrum.com/2019/08/23/balansera-dina-sittben/) samt att du staplar dina byggklossar korrekt.

Sen har vi axlarna, som förvisso täckas in i byggklossarna, men de är en kroppsdel som många lätt “tappar”. Med tappar menar jag att man hamnar med axlarna lite för långt fram. Detta förklarade en sjukgymnast för mig med att vi idag bär och arbetar mest framför vår kropp, och att vi därför är starkare i musklerna som “drar fram” axlen än vi är i musklerna som “drar bak” den. Att tänka att vi ska “dra bak axeln” blir dock gärna kontraproduktivt då vi ofta spänner oss i nacken eller på andra ställen där vi inte vill. Om vi istället tänker att vi ska krama om en tennisboll mellan skuldrorna så brukar det kunna ske en förändring kroppen där vi i avslappning kan placera byggstenarna på plats, istället för att försöka hålla tillbaka axeln med muskelstyrka. Tanken på att krama tensibollen kan vara en bra sätt att snabbt hitta tillbaka till rätt position om du känner att du “tappat fram axlarna” och att hästen blir stötig och markbunden fram.

Se om du kan känna skillnad i din hästs hållning med hjälp av din egen. Ett riktmärke är att det ska kännas lite som att ni är påväg upp för en backe, då sätter hästen sina bakben långt in under sig och “kommer upp” med framdelen.

//Madelene Libonius