Vänlig och tydlig.

Jag tänkte bygga vidare på Hannas fantastiskta inlägg som jag till 100% håller med om.

Jag skulle vilja dela med mig av min syn på vad jag upplever ofta ställer till det i relationen mellan häst och människa.

Jag brukar försöka beskriva detta genom en jämförelse med våra egna relationer till andra människor. Om vi tar en arbetsrelation som exempel. De allra flesta trivs bäst på arbetet om de har tydliga arbetsuppgifter, du vet vad du förväntas göra och inte. Du behöver inte känna stress över om du presterat tillräckligt. Det är också enklare för dig om du har vissa saker du alltid ska göra. Det är mycket svårare för dig att minnas att du ska ta ut soporna varannan onsdag, varje tisdag och var tredje fredag än om du vet att du alltid ska ta ut soporna.

Du kan säkert råka glömma det någon gång ändå, och du behövs det att din chef eller arbetsledare uppmärksammar det och påminner dig. Får det ingen som helst konsekvens är risken större att du glömmer det igen och tillslut har du satt i system att du helt enkelt struntar i det. Tills det tas upp på ett möte där du får skäll och blir besviken och kankse ledsen.

För att trivas på jobber behöver du även känna dig lyssnad på, att din arbetsgivare bryr sig om dig, att du utvecklas och att du har roligt.

Vad har det här nu med hästarna att göra?

Jo för att hästen ska finna samvaron med oss meningsfull behöver den, precis som vi bli lyssnad på, känna att vi bryr oss, att den utvecklas och att den har roligt.

Vi behöver ta hänsyn till hästens behov, en understimulerad och pigg häst kankse mår bra av mer utevistelse och mindre kraftfoder, en väldigt smart häst kankse behöver mera utmaningar och en rädd häst behöver få chansen att bygga mer tillit till oss och lära sig att allt inte är farligt.

Men mer då?

Jo, en häst behöver veta vad den får och inte får göra i umgänget med oss. Mina regler är att en häst inte får sparkas, bitas eller springa över mig. Det är ganska ovanligt med hästar som sparkas och bits, men däremot träffar jag ofta hästar som nästan rusar över sin ägare.

Vad jag tror många missar är alla “smågrejer” hästen gör, vilket leder till förvirring och frustration hos hästen.

Ponera att du inte vill att din häst rusar över dig och gör den det kommer du reagera och säga ifrån. Men igår när du kliad din häst lät du den gå flera steg emot dig så du fick flytta undan. Förra veckan bad du den backa och den klev sedan fram emot dig och du sa ingenting om det. Dessutom har den flera gånger råkat gå in i dig med huvudet när ni gått från hagen.

Så vad händer då hästen trampar på dig och du säger ifrån? Jo den blir förvirrad och kankse irriterad. För du har inte varit konsekvent. Det kan inte vara okej att göra någonting ena dagen och men inte den andra. Det ger en osäker och förvirrad häst vilket ger en otrygg relation. Hur ska hästen veta att den inte får gå på dig när det har fått göra det flera gånger innan?

Jag hör många säga att “jag vet att min häst inte ska får göra såhär men jag låter den göra det idag”. Sluta med det. Du är inte snäll mot hästen om du är inkonsekvent. Det är bättre att vänligt påminna hästen om vad du vill att den låter bli, tex backa den om den går för nära dig, än att behöva bli arg när den väl går på dig.

Jag har träffat hästar som blir helt tokiga på sina ägare när de väl säger till dem. Och jag kan verkligen förstå det. Jag skulle också blir förbannad om någon helt plötsligt blev arg på mig för att jag gjort nått som jag nästan fick göra igår. Så för att slippa onödiga konflikter, var tydlig med vad som gäller. Och om din häst glömmer, påminn den vänligt direkt. Vänta inte tills den gör nått som riskerar att skada dig.

Men viktigast av allt, lyssna på din häst. Var uppmärksam på om den berättar att nått är fel, så du kan rätta till det innan den behöver visa med hela kroppen och kanske bli aggressiv. Se till att den känner sig duktig och som en medspelare, inte motspelare. Utgå inte efter att hästen jävlas med dig, utan fundera på vad den vill berätta samt var så trygg och konsekvent i ditt ledarskap att hästen slipper fundera på vad den får och inte får. Och ha roligt! Galoppera på fälten, lek på ridbanan och se ny övningar som en utmaning att ta er ann tillsammans.

Trevlig midsommar! 🌺

//Madelene Libonius